Hukuki.net

Hukuki NET

11.01.2002 tarihinde internet dünyasında yerini bulan www.hukuki.net sitesi, konusunda bir çok alanda öncülük yapmıştır. Sitenin kuruluşunda ve gelişmesinde bir çok avukat, hakim ve savcının emeği olduğu gibi hukukseverlerin katkıları da yadsınamaz ölçüdedir.

Hukukun herkese lazım olduğu gerçeğinden yola çıkan Hukuki NET, yalnızca hukukçulara hitap etmek yerine, hukukçu olmayanlara da hukuku öğretmek ve sevdirmek gayesi ile sanal alemde çalışmalarını sürdürmektedir. Hukuki NET; Sadece hukukçuların gözü ile değil, hukukseverlerin gözleri ile de hukuk ve adalet kavramlarını araştıran bir hukuk laboratuarıdır.

Siteye göz atıldığında ilk göze çarpan hukuk forumları, içtihatlar ve mevzuat bölümlerinin yanı sıra, hukuk haberleri, hukuk sözlüğü ve yeni bölümler olan ansiklopedi (wiki) ve hukuk blogu görülmektedir. Daha detaylı bir inceleme ile sitede hukuk yarışmaları, hukuk arama motoru ve makalelere rastlanılmaktadır.

Hukuk Forumları

Arama motorlarında hukuk ile ilgili herhangi bir terim kullanıldığında karşımıza çıkan sonuçlarda en üst sıralarda yerini bulan Hukuki NET, hukuk forumlarında Avukatlık Hukuku, Hukukçular İçin Bilgisayar ve İnternet, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, Bilişim Hukuku, İş Hukuku, Kamu Hukuku, Askeri Hukuk, Hukuk Eğitimi gibi klasik bir kategorizasyona sahip olmakla birlikte, Hukukçu Üyelere Özel Forum Alanı, Stajyer Avukatlar Kulübü ve Öğrenci Kulübü ile fark yaratmaktadır.

Hukukçu Üyelere Özel Forum Alanı, yalnızca hukuku meslek edinen kişilere tahsis edilmiş özel bir alan olmakla birlikte; hukukçuların sorunlarını yalnızca hukukçularla paylaşmaları için tasarlanmıştır. Bu forumun kamuya kapalı olmasının sebebi olarak, öncelikle genç meslektaşlarımızın mesleğe başlarken tecrübeli hukukçulardan faydalanması ve bilgilerinin özel bir alanda paylaşmaları gereğinden yola çıkıldığı belirtilmiştir. Bu bölüme kaydolmanın avantajları olarak, örnek dilekçeler, matbu formlar, hukukçular arası canlı sohbet gibi imkanlar gösterilebilir.

 

 

 

İçtihat ve Mevzuat Bankası

Sitenin içtihat ve mevzuat bankasında hukukçuların ve hukukseverlerin faydalanabileceği güncel mevzuat ve önemli içtihatlar yer bulmaktadır. Yine sade bir kategorizasyona tabi tutulan içtihat ve mevzuat bankasında en çok ilgi gören konular Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve Borçlar Kanunu’dur.

Hukuk Haberleri

Hukuki NET’te yer alan hukuk haberleri yeni bir teknoloji olan RSS ile diğer sitelere gönderilmekte ve hukuk haberlerinin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktadır. Barolar ve TBB Haberleri, Bilişim ve Teknoloji Haberleri, TBMM – Adalet Bakanlığı – Resmi Gazete, Güncel Hukuk Haberleri olarak farklı dallarda sürekli güncellenen haberler ile üyelere ve ziyaretçilere hizmet verilmektedir.

 

 

Hukuk Sözlüğü

Türkçe Hukuk Sözlüğü, Roma Hukuku Tekniği ve Türkçe – İngilizce Hukuk Sözlüğü olmak üzere üç dala ayrılan hukuk sözlüğü, sitede en çok ilgi gören bölümlerden bir tanesi. Latince teknik terimler ve özlü sözlerin yer aldığı bu bölümde örnek olarak “A verbis legis non est recedendum = Kanunun lafzından uzaklaşılmamalıdır” şeklinde tanımlamalar verilmiştir.

Hukuk Sınavları

Bu bölümde Adli Yargı Hakimlik ve Savcılık Sınavları’nın yanısıra, borçlar hukuku, ceza hukuku, medeni hukuk alanında testlere yer verilmiştir. Öğrenciler ve sınavlara çalışan hukukçular düşünülmüş, hukuki bilgilerin internette test edilmesi amaçlanmıştır.

Hukuk Blogu

Hukukçuların ve hukukseverlerin düşüncelerini, anılarını paylaşabildiği bu bölüm, hukuk siteleri içinde de bir ilki teşkil etmektedir. PHP tabanlı Hukuki NET’in uzantısı olan blog, WordPress tabanlıdır. Şık ve zarif tasarımıyla dikkat çeken hukuk blogunda hukukçuların değerli anıları kaydedilmektedir.

Ansiklopedi

Wiki teknolojisi kullanılarak yaratılan hukuk ansiklopedisi, açık kaynaklı bir bilgi deposudur. Ansiklopedide hukuk ve hukukla ilgili terimlere yer verilmiş olup, kullanıcıların bu ansiklopediye katkıda bulunmaları beklenilmektedir.